Je neděle, pozdě večer a já dohrávám vysoustružená pera na eshop 🙂 Člověk by si měl přes víkend odpočinout od normální práce a v době lockdownu není nic moc, co dělat. Dílna je pro mě to pravé ořechové 🙂
Po dlouhé době přišel na řadu subfosilní dub, který ležel 1300 let na dně řeky. Chytl černou barvu a čekal opravdu dlouho než se mi dostane pod ruce 🙂 Po vysušení, ohoblování je struktura dubu trochu „ztrouchnivělá“. Je zapotřebí ho napustit přetlakem a podtlakem stabilizační pryskyřicí. Většinou tento proces trvá 24h, ale protože jsem hlava děravá a pracovně jsem byl docela vytížen, nechal jsem doubek marinovat asi 4dny. Proces tvrdnutí se spouští při určité teplotě a tak bylo potřeba doubek pár hodin péct v troubě:)
Prozatím vznikly dvě kuličková pera a uvidíme,jak se poperou s teplotou. V minulosti mi pera praskly, právě z důvodu, že nebyla provedena stabilizace.